facebookfacebook
hírlevélhírlevél
oneTERMÉKEK
Vissza

Olvass! Glikémiás index és Inzulin index!

CH g táblázat, inzulin index, glikémiás index - inzulinrezisztencia
MIT JELENT A GLIKÉMIÁS INDEX? 

Egy tápanyag vércukorszintet emelő hatása a cukorhoz (glükóz) képest. Tudjuk, hogy semmi nem tudja a cukornál jobban emelni a vércukorszintet, így lett a cukor glikémiás indexe 100, minden mást ehhez viszonyítunk, vagyis minden másé max. ennyi, vagy ennél kevesebb lehet. Az 50 feletti glikémiás indexű ételek hullámvasútra ültetik a vércukorszintet és minél magasabb a glikémiás index, annál nagyobb hegy-völgyet jár be cukra, az inzulinszintje pedig még magasabb lesz. Aki szereti önmagát, az a diétás tudás birtokában főleg 50 alatti glikémiás indexű ételeket választ. Ha Ön mégis rendszeresen magas glikémiás indexű ételekkel direkt rongálja a testét, akkor sajnos nem szereti magát eléggé, úgy javaslom, hogy olvasgassa el a "Tartós stresszkezelés" oldalt.) A nyírfacukor glikémiás indexe 7, a Norbi Update péksüteményeké 20-30 közötti. (FIGYELEM: Ha Ön a nyírfacukor, vagy a Norbi termékek elfogyasztása után elgyengül, rossz lesz a közérzete, vagy bármilyen testi panaszt érez, akkor ne fogyassza azokat!) 

2.) MIT JELENT AZ INZULIN INDEX? 

Egy tápanyag inzulinszintet emelő hatása a cukorhoz (glükóz) képest. A cukor inzulin indexe 100. 

A két index sajnos nem feltétlenül korrelál egymással. A magas glikémiás indexű tápanyagok egyértelműen magas inzulin indexet jelentenek. Azonban vannak alacsony glikémiás indexű tápanyagok, amiknek nagyon magas az inzulin indexe, tehát tovább emelik az alapból amúgy is magas inzulinszintet, és ezzel tovább rontják az inzulinrezisztenciát. Tehát: felejtse el a magas glikémiás indexű + a glikémiás indexüknél magasabb inzulin indexű ételeket. 
 

MI BEFOLYÁSOLJA EGY ÉTELFÉLESÉG GLIKÉMIÁS INDEXÉT? 

- Hol terem? Általában a föld felszíne felett növő zöldségeknek (plusz a retek és a hagyma), valamint a csonthéjas, bogyós és savanyú citrus gyümölcsöknek alacsony a glikémiás indexük. A föld felszíne alatt növő zöldségeknek (gyökérnövényeknek, pl. burgonya, répa, cékla), a finomra őrölt gabonalisztből készült péktermékeknek, valamint a rizsnek magas a glikémiás indexük. 
- Milyen magas a rosttartalma? Minél rostdúsabb egy étel, annál alacsonyabb a glikémiás indexe. 
- Fogyasztunk-e fehérjét? A fehérjék (sajt, hús, hal, tojás) csökkentik a velük fogyasztott szénhidrátok glikémiás indexét. 
- Mennyire savanyítjuk az ételeket? A citrom és ecet csökkentik a szénhidrátok glikémiás indexét. 
- Milyen fűszereket használunk? A fahéj, indiai útifű, görög szénamag, eperfalevél, kecskeruta csökkentik az ételek glikémiás indexét. 
- Mennyire kell a szervezetünknek megdolgoznia a szénhidrátokkal? Minél finomabb szemcséjűre őrölnek egy gabonát, annál magasabb lesz a glikémiás indexe. Megjegyzés: a paleolit étrendben nem fogyasztunk gabonát! 
- Mennyi ideig főzzük az ételt? Minél puhábbra főzzük, pürésítjük, turmixoljuk, annál gyorsabb vércukor szint emelkedést okoz. Ez mindenre vonatkozik (karalábé, tészta, rizs, stb...) Megjegyzés: a paleolit étrendben nem fogyasztunk gabonát, hüvelyeseket! forrás:inzulinrezisztencia.eu