facebookfacebook
hírlevélhírlevél
oneTERMÉKEK
Vissza

Michael Downey: A sáfrány, mint hatékony gyulladáscsökkentő

A Centers for Disease Control jelentése szerint minden tízedik amerikai azt állítja magáról, hogy depresszióban szenved, és 2020-ra a depresszió valószínűleg a munkaképtelenség egyik legfőbb oka lesz a világon. (Magyarországon a népesség 10-15%-a szenved adott pillanatban valamilyen fokú depresszióban.) Az elmúlt 25 évben Amerikában 400 %-kal növekedett meg az antidepresszánsok használata, és a 12 évnél idősebb amerikai lakosság 11 százaléka szed antidepresszáns gyógyszert. E betegek 90 százaléka tapasztal legalább egyet a számos mellékhatás közül, mint pl. a szorongás, székrekedés, öngyilkossági késztetések, álmatlanság, testsúlynövekedés. Egy nemrég közzétett vizsgálat szerint szoros összefüggés mutatható ki a terhesség alatt szedett antidepresszáns és a születendő gyermek autizmus kockázata között. Az antidepresszánst szedő személyek 73 %-ánál szexuális zavarok lépnek fel.A kedvezőtlen mellékhatások elkerülése érdekében sok ember keresi a gyógyszeres kezelés alternatíváit.  E cikkben lenyűgöző új eredmények bizonyítják, hogy a sáfrány (Crocus seiivus) épp olyan eredményes a depresszió kezelésében, mint bizonyos általánosan használt gyógyszerek - de a nem kívánt mellékhatások nélkül. Amennyiben egy már fennálló antidepresszáns kúra mellett alkalmazzák a sáfrányt kiegészítő terápiaként, akkor az a káros szexuális mellékhatásokat hatásosan képes megakadályozni.  A cikkből azt is megtudhatjuk, hogyan használható a sáfrány sikeresen és biztonságosan egyéb panaszok esetében, mint amilyen pl. a szorongásos, vagy kényszerbetegségek, amelyekre gyakran antidepresszánst írnak fel.A sáfrány hatásosan befolyásolja a kedélyállapototA sáfrányt a hagyományos perzsa orvoslás a depresszió kezelésére használta de erről nincsenek dokumentált adataink. Ez a korai használat vezetett oda, hogy korunkban is elkezdték kutatni a sáfrány hangulatra való hatását.Egy 2001-ben kezdődő kutatás kimutatta, hogy a sáfránykivonat határozott antidepresszáns hatást produkált. Ezt a tesztelést azonban egereken végezték.
A tudósoknak alá kellett támasztaniuk, hogy ez a hatás tudományosan is megalapozott - egy dupla vak randomizált, embereken végzett kísérlettel, amely a sáfrány kedvező hatását a placebo hatással vetette össze.
Egy tudóscsoport 6 héten át folytatott dupla vak, placebo kontrollos, randomizált kísérletet 40 felnőtt kísérleti személyen, akiket felvételkor alapos klinikai vizsgálat során depressziósnak diagnosztizáltak. Véletlenszerűen két csoportba osztották őket. Az egyik csoportnak naponta kétszer 30 mg sáfránykivonatot, a másiknak naponta kétszer placebót adtak kapszulában.
A hatodik hét után a sáfrányt kapó betegek jelentősen jobb eredményt mutattak a Hamilton féle depresszió skálán a placebo csoporthoz képest, bizonyítva ezzel a sáfrány hatásosságát az enyhe és közepes depresszió kezelésében.Továbbá nem volt jelentős eltérés a két csoport között a káros hatások tekintetében. A közzétett tanulmány szerzője további humán kísérleteket javasolt. A tudósok ekkor elhatározták, hogy megvizsgálják a sáfrány kivonat hatásosságát a leggyakrabban használt antidepresszánsokkal szemben.A sáfrány épp olyan hatásos a depresszióval szemben, mint az antidepresszánsok!
A Cikket :Fordította: Váradi Judit
Forrás: Michael Downey: A safer alternative for managing depression July 2013 I LIFE EXTENSION Magazine, pp:78- 87
Szendi Gábor,Tények-Tévhitek