facebookfacebook
hírlevélhírlevél
oneTERMÉKEK
Vissza

Mi is a TAURIN?

Kéntartamú aminosav, amelyből a test kilogrammonként 1 grammot tartalmaz. Különösen jelentős mennyiségben van jelen a szívben, mivel a taurin teszi ki az itt található szabad aminosavak mintegy felét.
A taurin jelentős szerepet játszik a szervezet energiagazdálkodásában. Hatásos a stresszes, túlterhelt szervezet számára, fokozza a szellemi tevékenységet, és az inzulinhoz hasonlóan glükózt juttat a sejtekbe (az inzulinhoz képest mintegy 50 százalákos kapacitással). A taurin részt vesz az izomsejtek folyadékszintjének szabályozásában, az ásványi anyagok szállításában, az anyagcsere folyamatában, a zsiradékok emésztésében, hat az immunrendszerre, az adrenalinszintre és a koleszterinszintre, a sperma és epe termelésére, az idegrendszer fejlődésére. Jelentős a szív- és érrendszeri megbetegedésben szenvedők számára, mivel elősegíti a szívizom egészséges működését, csökkenti a vérnyomást, és jelentősen mérsékli a szív elmeszesedésének kockázatát a sejtek belsejében lévő kalcium szintjének szabályozásával.
Ha alacsony a taurin szintje a szervezetben, zavarok jelentkezhetnek a szívizom működésében, a recehártya rendellenes fejlődése és a növekedési folyamatok lelassulása tapasztalható.
A szervezet pontos taurin-szükséglete nem ismert. A szervezet kis mennyiségben képes az előállítására, ám a táplálékokon keresztül történő bevitelre is szükség van.
A taurin legfőbb természetes forrását a tengeri élelmiszerek jelentik, mint a a kagyló, a rák és a hal, ám az egyéb húsokban is megtalálható. Csecsemők számára kiváló taurinforrás az anyatej, amelyben a második legnagyobb mennyiségben képviselt aminosav.
Egy kísérlet során a taurin az inzulin 50%-os kapacitásának megfelelő mennyiségű glükóz bevitelt stimulált a sejtekbe. Egy másik, ugyancsak az inzulint és a taurint összehasonlító kísérlet során a taurin megnövelte a prolin nevű aminosav bevitelét. Érdekes módon az inzulin-taurin kombináció nem hozott jobb eredményt, mint a két anyag egyedül. A glutaminhoz hasonlóan, sokan vélik a taurint is meghatározóan fontosnak a kondíció szempontjából. Bár normális állapotban szervezetünk előállít valamennyi taurint, a hiánya bizonyos szövetek funkcionális elégtelenségében mutatkozik meg.forrás:webbeteg.hu/hazipatika.hu