facebookfacebook
hírlevélhírlevél
oneTERMÉKEK
Vissza

Mi is a Niacin?

A niacin boldogítja az idegeket

Sokan vannak, akik gyakori vagy elszórtan jelentkező bőrbetegségekkel kínlódnak, gyakran idegesek, ingerlékenyek, vagy éppen ellenkezőleg, depressziósak és ráadásul sűrűn van hasmenésük. Ezeknek a pácienseknek rendszerint háromféle gyógyszert ír fel az orvos, amit a patikában beszereznek: egyiket hasmenés ellen, egy másikat bőrbetegségekre, a harmadikat idegesség ellen.

A rákövetkező hetekben vagy hónapokban ezekkel kezelik bajaikat, illetve tüneteiket, anélkül hogy jelentős javulást tapasztalnának. Egy idő múlva szakorvoshoz irányítják őket: gyomor- és bélspecialistához, bőrgyógyászhoz és idegorvoshoz. Mindegyikük bonyolult vizsgálatokat végez és új szereket ír elő. Az örökös orvoshoz járás, az éjjeliszekrényen tornyosuló sok üvegcse és pirulásdoboz szánalmas szimbólumai a betegeskedésnek, amelyből látszólag nincs menekvés. Pedig ezeknek a betegeknek gyakran semmi másra nincs szükségük, csak a B3-vitaminra.

Mi a niacin?

A niacin elnevezés valójában gyűjtőfogalom, a nikotinsavat és nikotinamidot jelenti. Ebben a két természetes formában jelenik meg ugyanis ez a vitamin. Vízben oldódó, roppant robusztus, fehér anyag. Sem a hő, sem a savak, sem a lúg, sem az erős ibolyántúli sugárzás nem árthat ennek a nitrogéntartalmú molekulának, mivel vegyi struktúrája rendkívül egyszerű. A természet szándékosan alkotta ilyen kicsinek és ilyen mozgékonynak - hasonlóan a C-vitaminhoz. A niacin ugyanis egy ember mind a 70 billió testsejtében olyan fontos szerepet tölt be, hogy a táplálékból azonnal meg kell találnia az utat a sejtekbe. És ennél a folyamatnál előnyük van a kicsiknek, fürgéknek, mozgékonyaknak. Még egy előnye van az egyszerű kémiai szerkezetnek: a vitamint nem foghatják el és nem bonthatják szét a térben olyan könnyen a szabad gyökök, mint ahogyan meglehetik a nagy molekulákkal. Bámulatos ütemben képes a niacin bántalmakat és betegségeket meggyógyítani, tempója egyedül a C-vitaminéval hasonlítható össze.
 

Milyen élelmiszerek tartalmaznak niacint?

Főként a sovány hús, a máj, a hal, a szárnyas, továbbá a tojás és kis mennyiségben a tej és a főzelékfélék gazdagok niacinban. teljes őrlésű gabonafélékben, és elsősorban a kukoricában is van jelentékeny mennyiségű niacin, csakhogy kötött formában, vagyis szinte egyáltalán nem hasznosíthatóan.

A természet, ha különleges tápanyagokról van szó, nem vállal semmiféle kockázatot, ezért gondoskodott róla, hogy az ember a saját anyagcseréjében elő tudjon állítani niacint, méghozzá a triptofán aminosavból (a fehérje építőkövéből), amely túlnyomóan húsban, halban és sovány sajtban fordul elő. Az anyagcsere 60 milligramm triptofánból egy milligramm niacint tud előállítani. 
Anyagcserénk a triptofánból állítja elő a szerotonin idegingeranyagot, amely szabályozza az alvásunkat és hangulatainkat. Minthogy a niacin teljesen nélkülözhetetlen a testsejtek energiatermelésében, niacinhiány esetén a triptofán nagy része kénytelen átalakulni niacinná. Ez természetesen ismét szerotoninhiányra vezet, és ezzel újabb alvászavarokatgyöngülő koncentrálóképességet, csüggetegséget, szorongást, ideges tüneteket, sőt súlyos depressziót, hallucinációkat vagy akár skizofréniát okozhat, annál is inkább, mert hiszen legtöbbünk szervezetéből amúgy is hiányzik a triptofán. Ha felmerül a kérdés, mi fontosabb, a tiszta értelem vagy az életképes test, a természet minden alkalommal az utóbbira szavaz. A sejtlégzésnek ilyen prioritása természeti törvény, gyakorlatilag az élet garanciája.

A niacin egyike a legfontosabb anyagoknak az elektronok továbbításában és az élő sejtek energiatermelésében. Eközben a niacinenzimek a riboflavinenzimekkel hidat alkotnak, amely fölött a hidrogénatomok az égési folyamatban továbbítódnak. Niacin nélkül nagy szövetrészek igen gyorsan elhalnának, és a túlélés lehetetlenné válna. Ha azonban okosan táplálkozunk és teljes értékű, nagy tápanyag-sűrűségű élelmet fogyasztunk, akkor niacinmolekulák billiói és ezerbilliói folynak be azonnal a sejtekbe, gondoskodva az energiáról, és ezzel az egészséges körfolyamatról és a normális izomtevékenységről.

A niacinnak még egy rendkívül fontos funkciója van az anyagcserében: savként ugyanis hozzájárul a zsírsavak felszabadításához, és így csökkenti a koleszterinszintet . Egy egyesült államokbeli kísérletezés során kiderült, hogy kizárólag niacin adagolásával 22 százalékkal csökkentették a koleszterinszintet, és 52 százalékkal a trigliceridek (zsírmolekulák) szintjét. A niacin tágítja a véredényeket , ami mentesítheti a keringési zavaroktól azt, akinek szűkek a véredényei. A niacin véredénytágító képessége segíthet a migrénes fejfájásokon is.

Hogyan jut a niacin a testsejtekbe?

A niacint - az összes többi vízben oldódó vitaminhoz hasonlóan - nem tudja tárolni a szervezetünk, mert a vér elmossa és a kiválasztódás során a vizeletben eltávozik. Szerencsére ezt a vitamint a belek gyorsan felszívják és átmenetileg gyorsan a májba irányítják, ahonnan aztán a sejtekbe kerül tovább. Az élelemben egyébként nem túl magas a niacinkoncentráció, ezért aztán az anyagcsere felhasználja a saját triptofánadagjait niacin gyártására. Így tehát nem sok értelme van annak, hogy az elfogyasztott élelem alapján kiszámítsuk, mennyi niacin van a szervezetünkben. Teljesen mindegy, hogy egyenesen a marhaszeletből, vagy kerülő úton, a triptofánon át jutottunk a vitaminhoz, az a vér útján elkerül a lábujjhegyünk legutolsó sejtjébe is.

Hogyan hat a niacin?

Ez a vitamin kapcsolódik a fehérjeanyagokhoz, életre kelti őket és több száz különféle enzimet alkot velük, amelyek mind testsejtjeink billiónyi kemencéjét szítják, energiává égetve bennük a szénhidrát-, zsír- vagy fehérjemolekulák nagy tömegeit. A niacint a szervezet közvetett úton előállíthatja a triptofán fehérjeanyagból is. forrás:vitaminvadasz.hu