facebookfacebook
hírlevélhírlevél
oneTERMÉKEK
Vissza

Kókuszolaj

A kókuszolaj vagy másik nevén a kókuszzsír a kókuszpálma érett húsának megszárításából (a szárított kókuszbelet koprának nevezzük) és kisajtolásából nyert zsiradék. (Egyébként maga a szárított kopra is értékes exportcikk.) Az egész trópusi világ számára már évezredek óta ez az elsődleges zsírforrás: emberek milliói használják és tapasztalták már meg jótékony hatásait. A kókuszolajat a trópusi országok lakosai különböző célokra használják fel: nemcsak fogyasztásra alkalmas, hanem gyógyszerként, gyógyhatású készítményként is kiváló, sőt az ipar számára is nélkülözhetetlen. 

A kókuszolaj rendkívül hőstabil, így kiválóan alkalmas arra, hogy felhasználjuk ezt az anyagot sütésre és főzésre, mivel magas hőmérsékleten sem bomlik szét a szerkezete. E stabilitás következtében lassan oxidálódik, így ellenáll az avasodási folyamatoknak, ezért akár két évig is eltárolhatjuk anélkül, hogy veszítene frissességéből. 

Nagy mennyiségben tartalmaz telített zsírokat, így kiváló energiaforrás. Azonban arra figyelnünk kell, hogy ne kezdjük el mértéktelenül fogyasztani, hiszen az ugyanúgy káros, mintha egyszerre túl sok olívaolajat fogyasztanánk el - legalábbis ezt állítja az Egyesült Államok Élelmiszer -és Gyógyszerellenőrző Hivatala, a WHO (Egészségügyi Világszervezet), a Nemzetközi Tápanyagvizsgáló Szervezet, az USA Belbiztonsági inisztériumának Egészségügyi és Humán szolgáltatások Csoportja, az amerikai Dietetikusok szövetsége, az amerikai Szívvédő Szervezet, a brit Nemzeti Egészségügyi Szervezet, a kanadai dietetikusok. Ugyanakkor ezek a szervezetek is elismerik a kókuszolaj jótékony hatásait és mértékletes fogyasztását kifejezetten ajánják bizonyos betegségek leküzdésében.

A frissen sajtolt kókuszolaj fehér színű, jellegzetes kókuszízzel és aromával rendelkezik, ami különös ugyan, de igen kellemes. A friss kókuszolaj még könnyen megavasodhat, ilyenkor az íze és a szaga csípőssé válik és karcos lesz. A kókuszolaj szobahőmérsékleten vajszerűvé válik. Elkészítési módja szerint megkülönböztetünk hidegen sajtolt kókuszolajat, szűz kókuszolajat és finomított kókuszolajat. 
Forrás:kokuszolaj.info