facebookfacebook
hírlevélhírlevél
oneTERMÉKEK
Vissza

Keserű dinnye

A keserű dinnye a (Momordica charantia) kabakosok családjába tartozik, amely a sütő- és főzőtököket, a dinnyéket és az uborkát foglalja magába.

Keserűtök, balzsamkörte, balzsamalma, vagy karéla néven is ismerjük. Úgy néz ki, mint egy kis, rücskös felületű uborka. A keserű dinnye Ázsia, Afrika, Dél-Amerika és a Karib-tenger trópusi övezeteiben terem, más éghajlati viszonyok között évelő növényként lehet termeszteni.

Brazíliában, Mexikóban, Peruban, Nicaraguában, Kínában, Indiában és a világ más részein hagyományosan fogyasztásra és gyógyításra használták, ezzel kezelték a fertőzéseket, a vérhasat, a maláriát, a menstruációs problémákat, a lázat, ezen kívül használták férgek és paraziták ellen és még rengeteg más betegségre.

A keserű dinnye tulajdonságai és gyógyhatása

Antibakteriális és antivirális hatása van. A keserű dinnye rengeteg olyan biokémiai összetevőt tartalmaz, amiknek antibakteriális és antivirális hatása van. A keserű dinnye leveléből készített kivonatok olyak baktériumokkal szemben bizonyították hatékonyságukat, mint az E. coli, a Staphillococcus, a Streptococcus és a szalmonella, valamint a Helicobacter pylor, a gyomorfekély kórokozója ellen is. A keserű töknek ugyanakkor vírusölő hatása van, olyan vírusokkal szemben, mint a HIV, a herpesz és az Epstein-Barr vírus, továbbá növeli az emberek és az állatok ellenállását a fertőzésekkel szemben.

Rákmegelőző hatás

 

Klinikai vizsgálatok kimutatták, hogy a keserű dinnyének rákmegelőző hatása van. Az egész növény levéből készült kivonat csökkenti az állatoknál a daganatsejtek növekedését a prosztata- vagy mellrák esetében; laborkísérletek pedig igazolták a melanoma, a szarkoma, a leukémia és a májrák elleni hatását is.

Vércukorszint szabályozó hatás

A keserű dinnye biokémiai összetevői csökkentik a vércukorszintet, gyorsítják a glükóz felszívódását a sejtek szintjén és fokozzák az inzulin termelését és hatékonyságát. A vércukorszintet csökkentő anyagok legnagyobb mennyiségben ebben a gyümölcsben fordulnak elő.
További kedvező gyógyhatások

Azt is kimutatták, hogy a keserű dinnye csökkenti a vér koleszterin- és triglicerid-szintjét, méregtelenít, tisztítja a vért, erősíti az immunrendszert és csökkenti a gyulladást. A keserű dinnyét fogyaszthatjuk nyersen vagy főve is, ihatjuk a kifacsart levét, esetleg készíthetünk teát vagy főzetet belőle. Kapszulák és oldatok formájában is kapható.forrás:edenkert.hu