facebookfacebook
hírlevélhírlevél
oneTERMÉKEK
Vissza

Inzulin rezisztencia

Mi az inzulin rezisztencia (IR)?

Az IR olyan állapot, amikor a hasnyálmirigy Langerhans-szigeteinek béta sejtjeiben termelődő inzulin hormon hatása kevésbé érvényesül a szervezet sejtjein.
Az inzulin elválasztása szabályozza a szénhidrát anyagcserét a következő módon:
 

  1. Az emésztőrendszer az elfogyasztott táplálék szénhidrát tartalmát glükózzá bontja le.
  2. A glükóz a véráramba kerül, és eljut a szervezet megfelelő sejtjeihez (a glükóz egy olyan cukorfajta, mely a szervezet fő energiaforrását jelenti).
  3. Az étkezés után emelkedő vércukorszint hatására a hasnyálmirigyben fokozódik az inzulin termelődése.
  4. Ennek hatására megnövekedik az inzulin-érzékeny szövetek (vázizom, zsírszövet és máj) glükózfelvétele, ezáltal csökken a vércukorszint.
  5. Inzulin hiányában károsodik a sejtek cukorfelhasználása, a vércukor és emellett a vérzsírok szintje emelkedik.

Inzulin rezisztenciából 2-es típusú cukorbetegség

IR esetén az inzulin szokásos normális mennyisége nem elegendő a vércukorszint megfelelő csökkentéséhez, a hasnyálmirigy egyre több inzulint termel. A magasabb inzulinszint (hiperinzulinémia) fokozza az éhségérzetet, elhízáshoz vezet és érelmeszesedésre hajlamosít. A hiperinzulinémia végeredményben az inzulinhatás csökkenéséhez vezet, emiatt pedig tovább növekedik az inzulinszint. Azonban kezelés nélkül a béta sejtek kimerülnek, és már nem lesznek képesek a fokozott mennyiségű inzulin előállítására: emelkedik a vércukorszint és 2-es típusú cukorbetegség (diabétesz mellitusz) alakul ki.
A magasabb inzulinszint és az IR következményeként kialakuló magas glükóz szint (hiperglikémia) a metabolikus szindróma ("jóléti szindróma") részét képezik. Erre jellemző a törzsre lokalizálódó elhízás, trigliceridszint emelkedés és HDL-koleszterin csökkenés, magasabb húgysav szint, magas vérnyomás, csökkent glükóztolerancia/2-es típusú diabétesz mellitusz.

Sokszor nehéz eldönteni, mi volt előbb: az inzulinrezisztencia oka lehet egyben a tünete is, és fordítva.       
Okai
 

Tünetek, panaszok

Gyakorta nincsenek tünetei, vagy ha vannak, jellegtelenek.
 

Gyanú esetén elsődleges a részletes kórelőzmény-felvétel és fizikális vizsgálat. Emellett a vérből végzett laboratóriumi meghatározások hasznos segítséget nyújthatnak az IR felismeréséhez. Melyek ezek a vérvétel vizsgálatok?