facebookfacebook
hírlevélhírlevél
oneTERMÉKEK
Vissza

Igyál és légy boldog!! 2. rész

Dehidráltak vagyunk-e?

Sok sportoló  és nem sportoló szenved enyhe dehidrációban. A folyadékvesztések összegződnek, ami  azt jelenti, hogy könnyen dehidráltakká válhatunk. Ez megtörténhet, ha edzés vagy verseny zután sorozatosan nenm tudjuk teljesen feltölteni folyadékkal a szervezetünket. A dehirdráció tünetetei:lomhaság, lustaság, álmatlanság, émelygés, hányinger.

Gyakorlati oldalát nézve: a vizeletnek hígnak és halványnak kell lennie. Ha koncentrált, sötét színű és kevés, akkor ez jelzi azt, hogy innunk kell edzés előtt!
Sok edző tanácsolja sportolóinak, hogy  vizsgálják meg vizeletük színét. Meglepő, de ez a legjobb módszer arra, hogy megbecsüljük hidrációs állapotunkat. A connecticuti tudósok azt bizonyították, hogy  a hidrációs állapot nagyon pontosan mérhető a vizelet színéből-armstrong et al.1998-. A nagyon világossárga vagy halványsárga színű vizelet azt jelzi, hogy az optimális hidráció 1%-án belül vagyunk!

Milyen hatása van a melegítőnek a folyadékvesztésre?

Sok sportoló használ melegítőt, műanyag, neoprén vagy más öltözéket, hogy verseny előtt bemelegítsék magukat. Ez nem kifejezetten jó ötlet! A ruha gátolja a hőleadást, ami folyamatosan hőmérséklet-emelekedést okoz. Hogy a szervezet ezt kompenzálja, a test elkezd izzadságot termelni, és így fokozatosan növekszik a folyadékveszteség. Így dehidráltakká válunk, ami nemkívánatos következményekkel jár. Képessségeink károsodnak, s sokkal hamarabb fáradunk, lassulunk, megállunk. Ez nem a legjobb versenyállapot!
 

Mikor és mennyit kell innunk?

1. Edzés előtt:
Tehát, ha az edzést vagy a versenyzést dehidrált állapotban kezdjük, akkor a teljesítményünk csökken. Egy teljesítményfelmérésen 5000 m-en és 10 000m-en futottak sportolók normális és enyhén dehidrált feltételek között. A dehidráltak testsúlyuk 2%-át veszítették el. a futósebességük lényegesen 6%-al visszaesett mindkét táv esetében.
A megelőzés jobb mint a gyógymódokhoz folyamodni, Bizonyosodjunk meg róla, hogy eleget ittunk edzés előtt, különösen meleg és párás időben. Ajánlatos 500ml folyadékon inni 2 órával edzés előtt, hogy a hidrációt segítsük, és hogy elegendő idő maradjon a túlzott vízmennyiség kiválasztására. Ajánlatos 125-200 ml bevitele közvetlen edzés előtt.

Minél nagyobb a folyadékmennyiség a gyomrunkban, annál hamarabb fog kiürülni a belekbe, és annál gyorsabban történik meg a folyadékveszteség a szervezetben. Éppen ezért ajánlatos annyit inni az edzés előtt, amennyi jólesik, aztán alkalmanként még egy keveset. Természetesen ez könnyebben véghezvihető, olyan tevékenységek alatt, mint pl az úszás, a kerékpározás, a súlyzós edzés stb.

Válhatunk-e hiperhidrálttá  edzés előtt?
Folyadékkal terhelni a szervezetet jó ötletnek tűnik, ha kifejezetten állóképességi sportágakban vagyunk érdekeltek, illetve olyan tevékenységek során, ahol kicsi az esélye annak, hogy inni tudunk közben, vagy meleg és párás időjárási feltételek mellett. Sajnos nem érünk el hiperhidrált állapotot csupán azzal, hogy folyadékot vagy sportitalt isz8nk a sporttevékenység előtt. A szervezet egyszerűen kiválasztja a többletfolyadékot, ami azt vonja maga után, hogy többet járunk a Wc-re vagy a bokorba. Azonban a hiperhidráció egyik módszere, hogy két órával az edzés előtt glicerolt iszunk folyadékkal. A glicerol egy hiperhidráló közeg, amelynek erős ozmotikus hatása van.
Glicerol-glicerin-:olajéd-:többértékű alkohol, Színtelen, szagtalan, viszkózus anyag, melyet széles körben alkalmaznak.

Magával vonja a vizet mind a sejt közötti, mind a sejten belüli folyadékba. Hatására elméletileg képesek vagyunk megtartani a vérmennyiséget, növelni az izzadást, csökkenteni a hőmérséklet-emelkedést. Egy ausztál tanulmány szerint azok a sportolók, akik ezt használták, több mint 600 ml folyadékot tartottak vissza és 2-4%-al növelték a teljesíményüket-Hitchins et al 1999.-. Azonban néhány mellékhatásról is beszámoltak, ilyen volt a fejfájás és a gyomor-bél működés zavarai. forrás Anita Bean