facebookfacebook
hírlevélhírlevél
oneTERMÉKEK
Vissza

Igyál és légy boldog!! 1. rész

A test folyadékvesztése nagyon nagy is lehet, ha nem pótoljuk gyorsan. Ilyenkor a dehidráció következhet be. Ennek negatív hatása van a teljesítményre, és sokkal hamarabb fáradunk el. 
Miért izzadunk?
Először is nézzük, mi történik a szervezetünkben amikor edzünk. Amikor az izmok elkezdenek dolgozni, extra hőt termelnek. Valójában az az energia, amit a testgyakorlásra fordítunk, 75%-a hővé alakul, majd elvész. Ezért melegszünk ki a mozgástól. Az extra hő felszabadul, ezért a testhőmérséklet 37-38C-ra között marad. Ha a testhőmérséklet túl magasra emelkedik, a normális szervezeti működés felborul.
Edzéskor a legelsősorban izzadással adunk le hőt. A folyadék, a víz a testből a bőrbe kerül az ereken keresztül, aztán elpárolog, és így hőt vesztünk. Minden liter elpárologtatott izzadtsággal 600kcal hőenergia vész el.

Mennyi folyadékot vesztünk?

A termelt izzadtság mennyisége és a leadott folyadék a következőktől függ:
az edzés intenzitásától
az edzés időtartamától
a környezet hőmérsékletétől és páratartalmától
az  egyéni testösszetételtől

Ha hosszabb és erősebb az edzés, minél párásabb a környezet, annál több folyadékot fogunk veszíteni. Egy 1 órás edzés során egy átlagember kb 1 liter folyaékleadásra számíthat,vagy ennél többre,ha melebb van. 
Fárasztóbb edzés mellett, melegben, még párásabb feltételek mellett, pl maratoni futás esetén több mint 2 liter folyadékot lehet veszíteni óránként.
Vannak, akik jobban izzadnak, mint mások, még akkor is, ha ugyanazokat a gyakorlatok végzik ugyanolyan körülmények között. Ez részben függ a testsúlytól és a méretétől, az edzettségi szinttől egyéni faktoroktól. A nők általában kevésbé izzadnak, mint a férfiak,testméretüknek köszönhetően. Minél jobban izzadunk, annál jobban oda kell figyelni arra, hogy elkerüljük a dehidrációt. Azt, hogy mennyit izzadunk és mennyi folyadékra van szükségünk, úgy számíthatjuk ki, hogy megmérjük magunkat edzés előtt és után. Mindegy egyes elvesztett kg megközelítőleg 1 liter folyadékvesztésre utal.

Mik a dehidráció veszélyei?

A jelentős folyadékvesztés negatív hatással van a teljesíményre  és az egészségünkre. A vérmennyiség lecsökken, a testhőmérséklet emelkedik, a folyadékvesztés jobban igénybe veszi a szívet, a tüdőt és a keringési rendszert. Ez azt jelenti, hogy  a szívnek keményebben kell dolgozni és pumpálnia a vért a szervezetbe. Ez azt is jelenti, hogy az edzés nehezebbé válik, és a teljesítmény csökken. 2%-os súlyvesztés befolyásolja aaz edzésképességünket, és az aerobkapacitás 10-20%-kal fog romlani. 4%-os súlyvesztésnél már hányingert, émelygést hasmenést tapasztalhatunk. Ennél nagyobb súlyvesztésnek sokkal komolyabb következményei lehetnek.
Kis túlzással azt mondjuk, hogy minél dehidráltabbak vagyunk, annál kevéséb izzadunk. Ez azért van, mert dehidráció esetén a túlzott folyadékvesztés miatt kevesebb a vér mennyisége, és csak így, visszafogott  izzadás révén jut elegendő vér az izmokba és a bőrbe. Rendszerint a bőr felé történő véráramlás csökken, ez okozza a hőmérséklet emelkedését. Ha folyadékpótlás  nélkül edzünk, akkor egyre dehidráltabbakká válunk. A hőmérséklet fokozatosan emelkedik, a keringés megváltozik, ennek következtében fáradunk, és hőhullámaink lesznek.Folyt köv.
forrás Anita Bean