facebookfacebook
hírlevélhírlevél
oneTERMÉKEK
Vissza

Honnan kerül a vitamin a kapszulába? 2. rész

Talán a kémia tudományában való jártasság nélkül nehéz megérteni, de nagyon fontos tény, hogy a természetben előforduló, illetve a fenti technológiák bármelyikével előállított vitaminok között nincsen különbség. Azaz, a példa kedvéért vegyük azt az L-aszkorbinsavat (a C-vitamin másik elnevezése), amit a paprikában találunk, illetve vegyük azt az L-aszkorbinsavat, amit „mesterségesen” állítanak elő. Adjuk oda a két anyagmintát egy vegyésznek, és kérjük meg, hogy a két anyag között találjon bármilyen különbséget. Legyen az akár a világ legügyesebb, legokosabb vegyésze, akkor sem fog neki sikerülni a legkisebb különbséget sem felfedeznie a két anyag között. Ugyanis a két anyag teljesen egyforma. Ebből logikusan következik, hogy a két anyag élettani hatása is egyforma lesz.
Az étrend-kiegészítőkben alkalmazott alapanyagok előállításával kapcsolatban jellemző, hogy viszonylag kevés olyan hely létezik a világon, ahol gazdaságosan és ipari mennyiségben képesek alapanyagot létrehozni. A C-vitamint például az adataim szerint tíznél kevesebb ilyen helyen állítják elő a világon. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy minden megvásárolható C-vitamin készítmény alapanyag e tíznél kevesebb előállítási hely valamelyikéről származik.
Azt, hogy egy konkrét anyagot milyen módszerrel állítanak elő, főleg a gazdaságossági szempontok határozzák meg. Azaz van olyan anyag, amihez olcsóbban jutnak hozzá, ha valamilyen természetes forrásból vonják ki. Ezt értelemszerűen főleg így állítják elő. Azonban van olyan anyag is, amit kémiai úton olcsóbb előállítani. Ilyenkor nyilvánvalóan ezt a megoldást fogják választani.

Csak a játék kedvéért bárki végezhet egy gyors, durva számítást, hogy mennyibe kerülne például 1 gramm C-vitamin, ha valamilyen „C-vitaminban gazdag” forrásból vonnánk ki. Példaként vegyük a citromot. Kb. 2,5 kg citrom tartalmaz 1 gramm C-vitamint. 1 kg citrom ára a kiskereskedelemben mostanában kb. 500 Ft. 2,5 kg citrom így 1250 Ft-ba kerül. Tételezzük fel, hogy sikerül a citromban lévő C-vitamin 100 %-át kivonni. (Mondanom sem kell, hogy ez a gyakorlatban nem lehetséges.) Ebben az esetben 1 gramm C-vitamin előállításának költsége 1250 Ft, ha pusztán az alapanyagként szolgáló citrom árát számítjuk. Ebben az esetben nem számítunk fel egyéb költségeket. Például nem vesszük figyelembe azt a költséget, ami a C-vitamin egyéb anyagoktól való megtisztítása során keletkezik. Továbbá nem számítjuk a munkabért, az adókat, a járulékokat, az előállító üzem beruházásának és fenntartásának költségeit, a kereskedelmi hasznot, szállítási és csomagolási költséget, vámot stb. stb. Természetesen a citrom ipari mennyiségben lényegesen olcsóbb, mint a kiskereskedelemben, mégis jól látszik, hogy az úgynevezett kivont C-vitamin meglehetősen drága termék lenne.

Végül hadd jegyezzem meg: az étrend-kiegészítők alkalmazását éppen az a szomorú tény teszi szükségessé, hogy a rendelkezésünkre álló élelmiszerek nem tartalmaznak elegendő vitamint és ásványi anyagot. Vajon hogyan is lehetne nagyon sok vitamint és ásványi anyagot kivonni abból, amiben nagyon kevés van, hiszen pont ebből a problémából indultunk ki?” forrás:zoldujsag.hu