facebookfacebook
hírlevélhírlevél
oneTERMÉKEK
Vissza

Gyakori kérdések a savófehérjékről

Mi a savófehérje?

A savófehérje tehéntejből készülő magas minőségű fehérjepor. A tej kétféle fehérjét tartalmaz: kazeint (körülbelül 80%) és savófehérjét (körülbelül 20%). A savófehérje jobban oldódik, mint a kazein, és minősége is jobb. Gyakran úgy utalnak rá, mint a fehérje „aranystandardjára”, mivel ez a létező legtáplálóbb fehérje.

A tej, tejfehérje és oldott anyagok összetételének összehasonlítása

Hogyan készül a savófehérje?

A savófehérje a sajtgyártás mellékterméke. Az alábbi felsorolásban a tiszta savófehérje-izolátum előállításának lépései szerepelnek:

 1. A friss tejet bevizsgálják, és miután a minőségbiztosítási szakemberek jóváhagyják, pasztörizálásra kerül.
 2. A kazeint vagy túrót és a tejzsír egy részét szeparálják, ebből készül a sajt.
 3. A fennmaradó folyadék különleges szűrők sorozatán halad át, melyek elválasztják a savófehérjét a laktóztól és a folyékony savóban található egyéb alkotóktól.
 4. A koncentrált folyékony savó egy ioncserélő toronyba kerül további koncentrálás illetve tisztítás céljából. Az ioncsere egy gyengéd eljárás, ami nem denaturálja és nem bontja le a savófehérjét.
 5. Ezután a termék egy szárítótoronyba kerül, ahol a vizet távolítják el.
 6. Az utolsó lépésben a tiszta savófehérje csomagolása történik.

Van-e különbség a savófehérje-koncentrátum és –izolátum között?

Igen, nagy különbség lehet a kettő között. A savófehérje-izolátum a savófehérje legtisztább és legkoncentráltabb formája, legalább 90% fehérjét és csak igen kevés zsírt és laktózt tartalmaz. A savófehérje-koncentrátum fehérjetartalma a terméktől függően 29% és 89% közötti, általában minél kisebb a fehérjetartalom, a zsír és/vagy a laktóz mennyisége annál magasabb.

Miért van szüksége az emberi szervezetnek fehérjére?

A fehérje igen fontos tápanyag, melyre mindenkinek naponta szüksége van. A fehérjék esszenciális és nem-esszenciális csoportba oszthatók, melyek az egészséges szervezet „építőkövei”. A fehérjék szerepe a szervezetben a következő:

Miben különböznek az esszenciális és nem-esszenciális aminosavak?

A szervezet képes arra, hogy a nem-esszenciális aminosavakat más aminosavakból építse fel, az esszenciális aminosavak viszont csak magas minőségű fehérjeforrásokból vihetők be. Azokat a fehérjeforrásokat, melyek az összes esszenciális aminosavat tartalmazzák, teljes fehérjéknek nevezik. A savófehérje egy természetes eredetű teljes fehérje.

Az összes savófehérje ugyanolyan?

Nem. A savófehérje minősége is különböző lehet az alábbi tényezők miatt:

Milyen összetevők találhatók a savófehérjében?

A savófehérje egyedi fehérjealkotók keveréke. Az utóbbi években az élelmiszertechnológiában olyan új eljárások jelentek meg, melyekkel lehetővé vált ezen összetevők izolálása és tisztább kinyerése élelmiszeripari termékekben történő felhasználásra.

 • Béta-laktoglobulin
 • Alfa-laktalbumin
 • Immunoglobulinok
 • Marha Szérumalbumin (BSA)
 • Glükomakropeptid (GMP)
 • Laktoferrin
 • Laktoperoxidáz
 • Lizozim

forrás:tejpor.hu