facebookfacebook
hírlevélhírlevél
oneTERMÉKEK
Vissza

Fruktóz vs glükóz 2.rész

Egészségükre!
A kéthetes kezdeti méregetés után az alanyok hazamehettek és "üdítő programot" kaptak. Kool-Aid italport fogyasztottak úgy, hogy a normál (szabad) étkezésükön felül itták ezt az italt napi háromszor, amelyben az egyik csoportnál az édesítő fruktóz, a másiknál glükóz volt. A cukor mennyiség minden alany alap kalóriájának 25%-a volt. Tehát, ha valakinek az alap étkezése 2000 kcal volt, akkor még kaptak 500 kcal italt ezen felül (napi 3 részben). És ez így ment 10 héten keresztül. Remélem voltak eltérő ízek!

Úgy vélem, hogy ez egy jó tanulmány volt, sőt fantasztikus, de kicsit meg vagyok lepődve, hogy az etikai testület, amelyik dönt az emberekkel való kísérletezésről, jóváhagyta. Miért? Mert elhízott embereknek adtak 10 hétig 25%-kal több kalóriát annál, amitől már eleve elzsírosodtak és tudták előre, hogy még több zsír lesz rajtuk, romlik az inzulin érzékenységük és a vérzsír mutatójuk — pusztán arra voltak kíváncsiak, hogy melyik cukor a rosszabb ezen belül. Nem látszik túl jó ötletnek az egész! Talán azért engedték meg mégis, mert a résztvevők az utolsó két hetet kórházban töltötték megfigyelés alatt.

Az eredmények
Nincs meglepetés: ha 10 hétig többet eszel cukorból 25%-kal annál, ami a szokásos, akkor nőni fog a súlyod. Azon viszont elcsodálkoztam, hogy milyen kevés tömeg ment föl: 1.55 kg a glükóz csoportban és 1.20 kg a fruktózosoknál. A teljes zsír többlet csak 1.0 kg és 0.8 kg volt a két csoportban. Mindkét csoport növelte a hasi zsír mennyiségét, de a teljes hasi és zsigeri zsír a fruktóz kiegészítésnél jobban növekedett (8.6% totál és 14% zsigeri).

A következő, amit a kutatók mértek a vérzsírok: a trigliceridek és koleszterin. Az derült ki, hogy a fruktóz jobban növeltek a triglicerid értéket 24 óra alatt, mint a glükóz, de mindkettő emelte. Az éhomi koleszterin szintén felment mindenkinél, de jobban a fruktóz csoportban. Az éhomi LDL (rossz koleszterin) is felment minden embernél (és megint csak jobban a fruktózosoknál), de a HDL jó koleszterin a glükóznál lement, míg emelkedett a fruktóznál.Az inzulin érzékenység és glükóz tolerancia nem változott a glükóz csoportban, de rosszabbra fordulat a fruktóznál: az éhomi vércukor és inzulin szint magasabb volt.Rakjuk helyére a dolgokat
Két módon tekinthetünk a tanulmányra:Távol kell maradnom a fruktóztól, mert rossz nekem... várjál csak, nem fruktóz van a gyümölcsökben?

vagy

A sok cukor fogyasztás nem jó nekem és minden fajta cukor túlzott evését el kell kerülnöm!

Azt javaslom, hogy a második szemléletmódot kövessük: a sok cukor előbb-utóbb egészségromláshoz fog vezetni!A tudomány egy mocskos kis titka az, hogy ha nem találsz eltérést a csoportjaid között, akkor nehéz a tanulmányodat publikálni, és ha már volt hasonló témájú cikk, akkor ugyanazokkal az eredményekkel sem lehet ékeskedni nagyon. Mindig kell valami új és izgalmas, ezért mindig a differenciákat kell feszegetni, főleg a statisztikailag értékelhetőket. Van különbség a sok glükóz és sok fruktóz fogyasztása között? Igen. A tanulmány jól meg volt tervezve, hogy ezeket feltárja? Igen. Szóval elolvashatod a cikket és azt mondhatod magadban: "Elkerülöm a fruktózt, és glükózt (dextrózt) eszek inkább, így nem lesz bajom a koleszterinnel, inzulin érzékenységgel és zsigeri zsírlerakódással!" És akkor jó nagy kakiban leszel elég hamar, mert a realitás az, hogy a nagy differencia a kevés [akármilyen] cukor esetében van a sokhoz képest, nem a fruktóz és a glükóz között.

De mennyi gyümölcsöt is kéne enni ahhoz, hogy rosszul járj?
Mielőtt teljesen elhagynád a gyümölcsöt (ha eszel egyáltalán), vagy vallásos szektát formálsz, hogy másokat is megments a gyümölcs gonoszságától, tegyük helyére a dolgot! Először is, ebben a tanulmányban a fruktóz a kalória bevitel 25%-át tette ki. 2000 kcal-nál ez 500 kcal fruktóz lenne; 4000 kcal totálnál pedig 1000 kcal fruktóz. Ez igen sok fruktóz! Eleve nem ajánlatos cukrokból ennyit enni.

Másodszor, ha azt megnézzük, hogy ténylegesen mennyi gyümölcsöt kellene megenni 500 kcal vagy 1000 kcal fruktóz beviteléhez, akkor megláthatod, hogy mennyire nem kell félni a normális mennyiségű gyümölcs evésétől! A legtöbb gyümi kevesebb fruktózt tartalmaz, mint glükózt egy pár kivételtől eltekintve. A fruktózosabbak között vannak:

 

 

Forrás Fruktóz g/100 g (kcal) Glükóz g/100 g(kcal)
Szukróz 50 (200) 50 (200)
Alma 5.9 (23.6) 2.4 (9.6)
Körte 6.2 (24.8) 2.8 (11.2)
Gyümölcslé 5-7 (20-28) 2-3 (8-12)
Mazsola 29.8 (119.2) 27.8 (111.2)
Méz 40.9 (163.6) 35.7 (142.8)
Magas fruktóz tartalmú
kukorica szirup
55-90 (220-360) 45-10 (180-40)

Fordítsuk le, hogy 500 kcal és 1000 kcal fruktóz miként néz ki a való életben:

 

 

Forrás Mennyi kell 500 kalóriányi fruktózhoz?
(2000 kalóriás táplálkozás 25%-a)
Mennyi kell 1000 kalóriányi fruktózhoz?
(4000 kalóriás táplálkozás 25%-a)
Szukróz 250 g (42 teáskanál) 500 g (84 teáskanál)
Alma Több, mint 20 Több, mint 40
Körte Több, mint 20 Több, mint 40
Gyümölcslé Majdnem 9 pohár almalé 17 pohár almalé
Mazsola 420 g 840 g
Méz Több, mint 305 g (több, mint 14 teáskanál) Több, mint 610 g (több, mint 28 teáskanál)
Magas fruktóz tartalmú
kukorica szirup
139-227 g (23-28 teáskanál) 278-454 g (46-76 teáskanál)

Nagyon sok gyümölcsöt kéne enni (mondjuk több, mint 20 almát vagy körtét), hogy elérjük a tanulmányozott fruktóz mennyiségét. Miért ezt a két gyümölcsöt említem? Mert ezekben van a legtöbb fruktóz. A bogyók (eper, málna, áfonya), a citrusfélék és csonthéjasok (barack, szilva, stb.) eleve kevesebb fruktózt adnak.forrás:tesztoszteron.hu