facebookfacebook
hírlevélhírlevél
oneTERMÉKEK
Vissza

Érdekesség a Dió- olajról! :)

 

A dióolaj linolsav-tartalmának immunrendszer-erősítő hatást tulajdonítanak, ahogy a németek mondják, lendületet ad a hormonháztartásnak. Belélegezve aromaterápiára is jó.

A dióbél egészségmegőrző, szív- és érrendszeri betegségeket megelőző hatása fokozottan érvényesül a dióolajban. Csökkenti a koleszterinszintet, a vérrögképződést, a trombózisveszélyt.

A bélgörcs ellen is jó a dióolaj, hasmenés ellen is. Mintegy 15 g dióolaj bevétele eredményt hoz.

Alzheimer-kórt késleltető hatást is tulajdonítanak a dióolajnak, valamint lázcsillapító hatást is.

Mivel a dióolaj egészségvédő hatása az utóbbi időben az érdeklődés előterébe került, sokan csodaszert látnak benne, amitől én is óva intek, meg a szakértők is óva intenek. Ne várjunk tőle csodát, módjával fogyasszuk, és bízzunk egészségvédő hatásában
A módjával azt jelenti, hogy preventív jelleggel, az érelmeszesedés megelőzésére nagyon jó, ha az étrendünkbe iktatunk napi 2-3 kávéskanálnyit. A friss dióolajnak féregűző hatása van, bélparaziták, bélférgek ellen is jó.Mivel a dióolaj gyorsan avasodik, és az avas dióolaj már nem jó ízű, étkezésre már nem használhatjuk. De jó lehet még - kis adagban - hashajtónak.

A középkorban is hittek a dióolaj gyógyerejében. Piemontban szokás volt olajmécsessel menni a karácsonyi misére, és az olajmécsesbe ilyenkor dióolajat öntöttek. A dióolaj lángja a szentmisén állítólag megvédett a szembetegségektől.
A dióolaj lágyítja a száraz bőrt.Ma is használják a dióolajat krémek alapanyagaként, és külön öröm, hogy E-vitamin-tartalma is jó hatású a bőrre.

A dióolajat jelentős vitamintartalma miatt is hajsamponok gyártására is használják, és szappan-alapanyag is. (Lust: A növények könyve, Uphof: A gazdasági növények lexikona)

Napozóolajként pedig több mint 100 éve gyártják Ausztriában a Tiroler Nussöl nevű készítményt. De szerintem ne vegyünk olyant. Bármelyik dióolaj ugyanolyan jó. Arcra vagy más bőrfelületre kenve gyors, egyenletes barnulást biztosít napozáskor.forrás:dioskonyv.eu