facebookfacebook
hírlevélhírlevél
oneTERMÉKEK
Vissza

Az eritrit és a nyírfacukor

Szacharóz 100 - 60 - 4

Maltit 75 - 52 - 3

Hidrogénezett keményítő 33 - 39 - 2,8

Xilit 100 - 12 - 2,5

Izomalt 55 - 9 - 2,1

Szorbit 60 - 9 - 2,5

Laktitol 35 - 6 - 2

Mannit 60 - 0 - 1,5

Eritritol 70 - 0 - 0,2

 

Különbségek a xilit és az eritrit között

A xilit a lombos fák rostjaiból, az eritrit cukorból készül. Mindkettő biztonságos a cukorbetegek számára. A xilit 2,4 kalóriát, az eritrit 0,2 kalóriát tartalmaz grammonként, glikémiás indexeik pedig 7 és nulla. Az előbbi 75%-kal kevesebb szénhidrátot tartalmaz, mint a cukor, az eritrit pedig 0 grammot. A GRAS és az FDA mindkettőt biztonságosnak ítélte. A nyírfacukor nagy része a vastagbélen keresztül, az eritrit pedig a vékonybélen keresztül szívódik fel. Mindkettőt keverhetjük a cukorral, de az eritrit kevésbé édes, mint a szacahróz. A nyírfacukor túlzott fogyasztása enyhe hashajtó hatással jár, míg az eritritnek nincs ilyen mellékhatása. Mindkét anyag “fogbarát.”

 

Az eritrit további előnyei

100%-ban természetes. A természetben is előfordul (pl. gombák, szőlő). a tápcsatornában levő baktériumok természetes erjedése során is képződik. használata biztonságos. Az FDA és a GRAs is a legmagasabb biztonságossággal jelöli.Nem higroszkópos, nem vonzza a nedvességet. Grammonként kevés kalória, magasabb emésztési tolerancia. A véráramba nagy része felszívódik és a vizelettel változatlan formában távozik. Nem növeli a vércukorszintet és az inzulinválaszt. Nem hizlal. 

 

Árnyoldalai

Erős endoterm reakciókat vált ki, így lehűti a forró folyadékokat, de a jeges eritrites folyadékot nehéz feloldani. Csak 60-80%-ban olyan édes, mint a cukor, így többet kell belőle használni. Nem karamellizálódik. A poháron finom kristályokat hoz létre, amitől koszos hatása lesz az üvegnek.forrás:eritritol.info