facebookfacebook
hírlevélhírlevél
oneTERMÉKEK
Vissza

Antioxidánsok

Az antioxidánsok enzimek és tápanyagok, melyek a vérben találhatóak, és megkötik a szabad gyököket. Eltüntetik a szabad gyököket egy semlegesítő elektron hozzáadásával. Szerencséere a szervezetnek számos természetes védekezőmechanizmusa van a szabad gyökök ellen. Enzimeket tartalmaznak, melyekben ásványi anyagok vannak pl. magnézium és cink, ezekhez kötődnek az E és C-vitamin-struktúrák, tartalmaznak még karotonioidokat -béta karotin- növényi pigmenteket, biológiai színezőket, csersavakat.

Mik azok a Szabad Gyökök?
A szabad gyökök olyan atomok és molekulák amelyeknek páratlan számú elektronjuk van, és a normális anyagcsere és energiatermelés során egész idő alatt termelődnek a szervezetben. Könnyen tudnak más szabad gyököket is alkotni a szomszédos molekulák elektronjainak megkötésével , dohányzás, füst, fertőzés, sugárzás, stressz okozza a képződésüket. Nagy számban a szabad gyökök képesek pusztítást végezni a szervezetben. A szabad gyökökök felelősek a szívbetegségekért , sokféle rákbetegségért, öregedésért és edzés utáni izomsérülésért, de a szabad gyökök roncsolják a sejtmembránt  és a genetikai anyagot, a DNS.-t, tönkreteszik az eznimeket, szétzúzzák a vörösvértest-membránokat, és oxidálják a koleszterint a véráramban, fokozzák az atherosclerosis kockázatát, elzárják az artériákat-ez az első lépés a szívbetegségek felé. A legújabb tanulmányok azt mutatják, hogy az edzést követően megnövekszik a szabad gyökök szintje, ez a felelős az izomsérülésért, a fájdalomért, az ödémáért és az edzés utáni gyengeségért.

Hogyan hat az edzés a szabad gyökökre?
Számos bizonyíték van arra, hogy az erőteljes gyakorlatok növelik a szabadgyök-képződést. Senki sem tudja, hogy miért van ez így, de sokan úgy gondolják, hogy összefügg az energia-anyagcserével. Az ATP-képzés utolsó lépcsőjében eletronok szabadulnak ki, és összeütközve más molekulákkal szabad gyököket képeznek. Az edzés növeli az ATP képzést, így több szabad gyök képződik. Másik példa arra, hogy a nagy intenzitású excentrikus edzés károsítja az izomsejt membránját: a nagy súlyzós edzés pliometriás edzés, mely szakadást és sérülést okoz az izomban és ez szabadgyök-képződést eredményez.Más faktrorok-nagyarányú tejsavképződés, hemoglonlebontást,hőképződés is előfordulhat. Szükségszerűen minél többet edzünk, annál több szabad gyök képződik(Halliwell és Gutteridge)
 

Miből származnka a legjobb antioxidánsok?

Természetesen táplálékból. Természetes anyagok, úgynevezett fitokemikáliák százai vannak a növényi táplálékban, melyeknek antioxidáns tulajdonságuk van. Ezek mindegyike kicsit másképp hat, és véd a különböző típusú rákos és más degeneratív betegségek ellen. A fokhagymában lévők le tudják lassítania tumor kifejlődését, Ezért tanácsos, hogy minél több növényi vegyület kerüljön a szervezetünkbe! forrás:Anita Bean