facebookfacebook
hírlevélhírlevél
oneTERMÉKEK
Vissza

A tej és tejtermékek egészség-károsító hatásai ez lenne a feketeleves?

Meghökkento adatok
Ha a tej és tejtermékek valóban egészségesek, akkor minél rend-szeresebben fogyasztva belolük, az egészség annál kicsattanóbbá kellene hogy váljon. De a felmérések hidegzuhanyként hatnak és ennek az ellenkezojét mutatják.

Dr. Robert M. Kradjian orvos a honlapján kifejti hogy a szakirodalom például 1988 és 1993 között 2700 tanulmányban foglalkozott a tejjel a "gyógyászat" címszó alatt. Ebbol o személyesen közel 500-at vizsgált meg. Ezt írta:
"Hogyan foglalhatnám össze ezeket a cikkeket? Még a borzalmas minosítésnél is rosszabbak egy picivel. Eloször is, egy szerzo sem beszélt a tehéntejrol mint egy mellékhatás nélküli kiváló ételrol és mint 'teljes értéku étel'-rol, mint ahogy azt az ipar elhitette velünk. A kiadott riportok fo fókuszában ezek voltak: bélgörcs, bélfertozés, belso vérzés, vérszegénység, allergiás reakciók csecsemoknél és gyerekeknél, valamint fertozések mint például salmonella. Még baljóslatúbb a szarvasmarha fehérvéruség vírusától való félelem, vagy a BIV (bovine immunodeficency virus) nevu szarvasmarha AIDS-szeru virusától, valamint a gyermek cukorbetegség eloidézésével való kapcsolatától. A tejben levo vérrel és fehér (genny) sejtekkel, valamint a benne levo kémiai anyagok, permetek egész sorával is foglalkoztak. Gyermekeknél ezek a problémák merültek fel: allergia, fül- és mandula fertozés, ágybavizelés, az asztma súlyosbodása, bélvérzés, görcsök, és 1-es típusú cukorbetegség. A felnotteknél a problémák inkább a szívbántalmak és ízületi gyulladás, allergiák, homloküreg gyulladás, és a sokkal komolyabb fehérvéruség, meg a lymphoma-ban és rákban való közremuködése." 


A tehéntej hatása a cukorbetegség eloidézésében
Finnország vezet az egy fore eso tejfogyasztásban és ott a legnagyobb arányú az inzulin függo cukorbetegek száma is. (forrás: New England Journal of Medicine - 1992. július 30.)
Finn, olasz, amerikai, japán, kínai tudósok kimutatták hogy a tehéntejben levo fehérjék a szervezetet antitestek képzésére serkentik, amik a hasnyálmirigy inzulin-termelo béta sejtjeit tévedésbol megtámadják és lerombolják, mert azok nagyon hasonlítanak bizonyos tej fehérjékre. Ezek a béta sejtek termelik az inzulint. Minél fiatalabb korban éri a testet ez a hatás, annál maradandóbb az elváltozás és annál nagyobb az esélye az 1-es típusú cukorbetegség kialakulásának azoknál, akik genetikailag gyengébbek. (Ennél a cikknél felhasznált összes forrásmunkát itt találja meg.) 


Tejben sok a kalcium = eros csontok?
Ez a tévhit a legerosebb. Sajnos nem igaz! A tapasztalatok pontosan az ellenkezojét mutatják.
Csak összehasonlításul az emberi tejben van a legkevesebb fehérje és 4-szer kevesebb kalcium van mint a tehéntejben, azaz a csecsemoknek csak ennyi kell.
Az angliai dr. Hegsted kimutatása szerint azokban az országokban messze nagyobb arányú a csontritkulásos esetek száma ahol igen jelentos a tejtermékek fogyasztása. Ha valaki ezt genetikai okokra fogva eltussolná, akkor az országokon belüli, vagy ugyanazon népcsoportok más-más országból származó eredményei is ezt támasztották alá (pl kínai - hong kongi adatok stb).
Egy 1994-es ausztrál felmérés szerint a tejtermékeket rendszeresen fogyasztó idosek körében kb kétszer annyian szenvedtek medence csonttörést mint akik nem fogyasztottak tejtermékeket. Egy még jelentosebb Harvard tanulmány 12 éven át 77'761 not vizsgált meg: azoknál akik napi 3-szor ittak tejet nagyobb arányú volt a csontritkulás és több csonttörést is szenvedtek.

Az okok kettos eredetuek. A tejben levo kalcium a szervezet számára egyrészt hasznosíthatatlan környezetben van. Másrészt az állati eredetu felesleges fehérje-mennyiség megnöveli a szervezet kalcium iránti szükségletét hogy semlegesítse a savas fehérjék lebontott részeit, ezáltal felemészti a csontokat. Egy életen át tartó, többnyire állati eredetu fehérjére (pl. tejtermékek, húsok) épülo táplálkozás lassan 'felfalja' a csontokat. Ezzel szemben a növényi eredetu fehérjére építo táplálkozásnál jelentosen erosebb lesz a csontrendszer keménysége. Azaz az elso és legfontosabb étkezési lépés: visszafogni vagy megszüntetni az állati eredetu fehérjéket tartalmazó ételek fogyasztását, amik többek között a szívpanaszokat, magas vérnyomást okozhatnak és hozzájárulhatnak a rák keletkezéséhez is. Tehát az a mondás hogy a tej hasznos mint fehérje forrás, így nem igaz. Éppen emiatt (is) káros.

William B. Grant, Ph.D. az Alternative Medicine Review-ban kifejti hogy a kis zsírtaltalmú tej (ami még így is jelentos mennyiségu fehérjét tartalmaz), is ártalmas, mert egyrészt a lecsökkentett méretu molekulák könnyebben bejutnak a vérkeringésbe, másrészt pedig az ilyen tejnek negyon kevés a B vitamin tartalma. Minden ilyen fehérje lebontásánál, a B vitamin hiánya miatt, hozzájárul a homocysteine felhalmozódásához, ami a szívpanaszokhoz vezet. 

Dr. Julian Whitaker orvos, aki a világ egyik legolvasottabb egészségügyi hírrovatait ("Health & Healing") szerkeszti, ezt írta:
"...Ha azt akarod hogy eros csontjaid legyenek, akkor ne igyál tejet... Az a kijelentés hogy a tej egészséges számodra, egy összehordott badarság. Míg a gyümölcsök, zöldségek és a teljes orlésu magok dokumentáltan lecsökkentik a szívroham, a magas vérnyomás és a rák esélyét, a széles körben hangoztatott tejtermékek egészséges hatása legjobb esetben is erosen megkérdojelezheto. Valójában a tejtermékek egyértelmuen összefüggésbe hozhatók a csontritkulással, szívpanaszokkal, elhízással, rákkal, allergiákkal és a cukorbetegséggel.
A tejtermékek mindennek mondhatók, csak egészségesnek nem."


Váladék-termelodés, légúti nehézségek, allergia, bélgörcs
Dr Norman W. Walker szerint nagyon könnyu felismerni a legnagyobb tejfogyasztókat: ok azok akik legtöbbet szenvednek a megnövekedett nyálkatermelodés miatt, pl. 'folyó orr', sok krákogás, nehezebb légzés.
A tej allergiái bizonyos gyermekeknél jelentkeznek a leghevesebben: szinusz problémák, asztma súlyosbodása, hasmenés, vas hiány (a tehéntej sokkal kevesebb vasat tartalmaz mint az emberi tej) okozta vérszegénység és eros bélvérzés, fáradtság, viselkedés-zavarok formájában. A hat éven aluliak krónikus fül fertozésének kb 40 %-át a tej allergiái okozzák dr. Julian Whitaker orvos szerint.

Folytatás..