facebookfacebook
hírlevélhírlevél
oneTERMÉKEK
Vissza

A szódabikarbónáról

ez az anyag egy fehér, kristályos és szilárd anyag, ami gyakran jelenik meg finom porított formájában az áruházak polcain. Enyhén sós íze van és enyhén lúgosító hatással is bír. A természetes ásványvízben is megtalálható. A szódabikarbóna az egyik komponense az ásványi natronnak, amit ha feloldunk, akkor ásványvíz képződik. 
A szódabikarbónát már elég régóta felhasználják és széles körben alkalmazzák, éppen ezért számos neve ismert: a szódabikarbóna mellett találkozunk a szódakenyér, a főző szóda és egyszerűen a bikarbóna kifejezésekkel is. A szó egyébként a saleratus kifejezésből ered, melyben ott találjuk a latin sal, só szót és az aeratust, ami szénsavasat jelent. 
A szódabikarbónát már az ókori egyiptomiak is használták a természetes szikes betétek keverékében, melyet tisztítószerként és szappanként alkalmaztak. Elsőként 1791-ben egy francia kémikusnak, Nicolas Leblancnak sikerült laboratóriumi körülmények között nátrium-karbonátot előállítania. 1846-ban két new york-i pék, John Dwight és Austin Church hozta létre az első olyan gyárat, melyben már felhasználták a szódabikarbónát sütéshez is. Ezt a vegyületet saleratusként Rudyard Kipling Bátor kapitányok című regényében is megtaláljuk, amelyben a szódabikarbónát a kereskedelmi célú halászatban használják fel a halak tartósítására.
A szódabikarbónát a Solvay folyamat által lehet előállítani, melyhez nátrium-klorid, ammónia és vízben oldott szén-dioxid szükséges. Kalcium-karbonátból nyerjük ki a szén-dioxidot és a kapott kalcium-oxidot alkalmazzuk, hogy az ammóniából ammónium-klorid keletkezhessen. Ily módon évente 100.000 tonna szódabikarbónát állítanak elő.

Természetesen a szódabikarbóna a természetben is előfordul, az eocén korú kőzetekben található bennük sok, így bányászata a Green River és a Piceance-medencében, Koloradóban jellemző.

Bizonyára hallott már mindenki a szódabikarbóna számtalan felhasználási módjáról. Ha nem is gyógyászati előnyeiről tudunk, arról biztosan, hogy a sütésben nagy szerepet játszik abban, hogy süteményeinket megemelje és szép lyukacsossá tegye. Sok ember el is felejti, hogy tulajdonképpen a szóabikarbóna eredetileg nem is sütési célokat szolgált. Hiszen annyi minden másra is jó! megtaláljuk például a fogkrémekben, a mosószerekben és a légfrissítőkben is. Korlátlan felhasználási lehetőségének köszönhetően szinte minden otthonban előfordul. Ráadásul a szódabikarbónát az orvostudomány is előszeretettel felhasználja semlegesítő és nyugtató tulajdonságait kihasználva. De gyógyhatásai között meg kell említeni gyulladásgátló tulajdonsását is, ami különösen hasznos a bőrbetegségek esetében. De már szóltunk arról is, hogy a fogak természetes fehérítőjeként rengeteg fogkrémben is megtaláljuk ma már. Mivel a szódabikarbóna lúgos kémhatású, így semlegesíti a savakat, ezért még számos területen kiválóan alkalmazható.
Ha szeretnénk a szódabikarbónát természetes gyógyító orvosságként használni, akkor erre számos lehetőségünk adódik. Ha a sót és a szódabikarbónát együttesen használjuk a fürdővízben, akkor ez a kombináció csökkenti a negatív sugárzás hatásait. A szódabikarbónából készített pasztát kenőcsként lehet használni a pelenka okozta kiütések, kisebb irritációk és bőrgyulladások csökkentésére. Ha azt tapasztaljuk, hogy túl sok a gyomorsavunk, akkor igyunk eg kis pohár meleg, szódabikarbónás vizet (1 teáskanállal rakjunk egy pohárba), hogy csökkentsük az emésztési zavarokat.
Mindannyiunkat csíptt már meg a méh, de lehet, hogy azt nem tudtuk, hogy a csípés fájdalmát enyhíti a szódabikarbóna. Rakjunk rá a karbonát vizes pasztájából és a fájdalom elmúlik. Vagy keverjünk össze fél citrom levét, eg teáskanál szódabikarbónával és kevés vízzel, hogy elmulasszuk a fejfájást. Ezt a keveréket 15 percenként fogyasszuk addig, amíg a fájdalom elmúlik. Ha olyan fogkrémünk van, amiben még nincs szódabikarbóna, akkor mossuk át tiszta szódabikarbónával a fogainkat, ami nemcsak fehérít, de eltünteti a rossz leheletet.

forrás:szodabikarbona.com