facebookfacebook
hírlevélhírlevél
oneTERMÉKEK
Vissza

A szezámmag mint kalcium forrás

A halhatatlanság magja
A szezámmagot egyesek a Szunda-szigetekről, míg mások Indiából származtatják, s a hindu mitológia szerint a Yama istenség által megáldott mag Keleten a halhatatlanság szimbólumává vált.Nem véletlenül: a szezámmagot a magok királyának is szokták nevezni, hiszen a legtöbbet tartalmazza bizonyos ásványi anyagok közül.Súlyarányosan hétszer több kálcium található benne, mint a tehéntejben, E-, B1-, B2-, D-vitamin-, foszforsav-, lecitin-, szezamin- és telítetlen zsírsav-tartalma pedig igazi jótéteményt jelent szervezetünk számára.A Tajvani Egyetem kutatói egy kísérlet során be is bizonyították jótékony és hamar jelentkező hatásait: 5 héten át 24 egészséges személy 50 gramm szezámmag port fogyasztott, amelynek eredménye egyértelmű és jelentős volt: a teljes koleszterinérték, a rossz-koleszterinérték
 csökkent, javult a jó-rossz koleszterin aránya, megnőtt a vérben az antioxidánsok szintje, valamint az emésztőrendszerben ösztrogénszerű anyagok keletkeztek.Pozitív élettani hatásai:
- erősíti az idegszöveteket és a szívizmot
- fáradtság, álmatlanság ellen kiváló
- gyógyítja a máj és az epehólyag betegségeit, a kisebb epeköveket kihajtja
- a melanoma növekedését a szezámolaj gátolja leghatásosabban
- segíti az emésztést
- megvédi a vérereket a koleszterin-lerakódástól
- csökkenti a koleszterinszintet
- fiatalító, sejtmegújító hatású
- béltakarító, salaktalanító
- emésztésserkentő, anyagcsere-javító
- erősíti a csontokat, jó hatással van a fogakra és a hajraHogyan fogyasszuk?
A napi ajánlott mennyiség egy evőkanálnyi, melyet fogyaszthatsz reggelire gabonapelyhekkel, salátákkal, joghurtokkal, panírba keverheted, megszórhatod vele a kész főtt ételeket.A dióra allergiásak csak csínján fogyasszák!Az egészség krémje.
Keleten a szezámmag az egyik legfontosabb energiaforrásnak számít, s önmagában is teljes érték, napi eledelként fogyasztják.
A kb. 2mm-es mag értékes anyagokat tartalmaz, 50-60% olajat, 30% fehérjét, 16% szénhidrátot, E vitamint, B vitaminokat, s mindenek előtt a niacint, ami segít a bőr és emésztési gyulladások gyógyulásában, amit táplálkozási hiány, illetve orvosságok, mérgezések következményei okozhatnak. Megemlítésre méltók még az +ásványi anyagok és nyomelemek mint, kálium, kálcium mágnézium, foszfor, vas és cink. A kálcium tartalma a teljes tej 100ml-ben számolva a hatszorosa fölötti. A kálcium fontos szerepet tölt be a véralvadás, szívműködés, az izomzat, a csontok, a fogak felépítése és az idegrendszer működésében. Megakadályozza a csontritkulást segíti a fogak zománc képződését és szabályozza a kálium és magnézium esetleges hibás működését ami szívritmus zavarhoz vezetne.
A Chidabarami Annamalai egyetem indiai tudósa Tamil Nadu a szezám olaj hatását vizsgálta, magas vérnyomású betegeknél 195 férfi, s133 nő esetében akik naponta 35g szezám olajat fogyasztottak étkezéskor 60 napon keresztül. A betegek vérnyomása 166 Hgmm-ről 135 Hgmm-re (szisztolikus) és 101Hgmm-ről 84,6Hgmm-re (diasztólés) csökkentA hidegen sajtolt olajban jelentős mértékű lecitin található. A lecitin igen fontos az idegrendszernek, az agynak,a májnak, epének a nyálkahártyának és a magas vérzsír és koleszterin értékek csökkentésében.

A szezám olaj zsírsavai és zsírkísérő anyagainak megvan a képességük a nehézfém ionokat és más mérgező anyagok lekötésére, biztosítván ezek távozását a szervezetből a kiválasztó szerveinken keresztül.
A szezám olaj szezámolint, szezamint és lignán-t tartalmaz. Ezek másodlagos növényi anyagok a lignán csoportból. Erős antioxidáns és baktérium ölő hatásuknál fogva a tumorok képződése ellen is hatásosak.
Orr spray-nek használva száraz nyálkahártyánál vagy orrdugulásnál 80%-al könnyíti a panaszokat, ellentétben egy sóoldattal, mely a svéd tudósok szerint csak 30%-ban volt hatásos (forrás: MedicalTribune Online)Egy pár csepp szezám olajat téve egy „vatta-pálcikára” (fültisztító) bekenvén az orrunk belsejét, ugyan ezt az eredményt érhetjük el vele.A szezám olaj intenzív hatású olaj a bőrszövetre, mivel pórusnyitó tulajdonsággal bír, s így juttatja hatóanyagait mélyen a bőrbe. Ezenkívül rendelkezik egy enyhe napsugár elleni védő faktorral is, amiért a napolajok részét is képezi.forrás:lepjunk.hu