facebookfacebook
hírlevélhírlevél
oneTERMÉKEK
Vissza

A Stevia 2.rész

FDA szerint az FD&C törvényt nem sérti ahogyan fellépett ebben az esetben. Késobb pedig, biztos ami biztos, módosították a saját Betartási Eljárásmódok Útmutatóját (Compliance Policy Guide), eszerint már lehetoség van "alkalmazni további irányadást könyvek és más nyomtatott anyagok megsemmisítése esetén, amik minosítettnek tekinthetok". 

  A mai napig csak azok a könyvek menekültek meg, amelyekben nem esik szó a Stevita Company-ról, ezek ma is beszerezhetoek. James Kirkland átírta szakácskönyvét és kiegészítette a címet "Sugar-Free Cooking With Stevia", illetve "Low-Carb Cooking With Stevia"-ra. A könyvek jelenleg kaphatók. 

  Dan Burton, a kongresszusi bizottsági elnök továbbá azt is írta, hogy "én a Hivatal stevia-eljárását érthetetlennek találom, hiszen biztonságosnak nyilvánítja mint egy étel-kiegészíto, de veszélyesnek tartja mint egy étel-összetevo." Végülis függetlenül attól hogy a sztívia tiltott mint élelmiszer-összetevo, de engedélyezett mint élelmiszer-kiegészíto, az eredmény ugyanaz hiszen az emberek ígyis-úgyis beveszik és megeszik.

Mennyire biztonságos?
  Az Európai Únió Élelmiszer Tudományos Bizottsága (SCF) 1999 jún. 19.-i véghatározatában semlegesen tartózkodó álláspontot képvisel: "nincs (a birtokukban) kielégíto adat" annak eldöntésére, hogy ezeket a termékeket biztonságosan forgalmazni lehessen, ezért átvették az amerikai álláspontot. "Az egyetlen benyújtott toxikológus adatcsoport alapjában véve mind a növény stevioside alkotóanyagára vonatkozott. Semmilyen adat nem érkezett (a bizottsági hivatalba) ami lehetové tenné a növény nagyüzemben termesztett termékei biztonságának meghatározását." Azt az álláspontot, hogy egy élelmiszer akkoris biztonságosnak tekintheto ha már nagyon régóta fogyasztva nem mutat mellékhatásokat, a sztívia esetén sem az USA-ban, sem Európában nem fogadták el.

  Az FDA 19 forrásra hivatkozva titltotta be a sztívia "ételösszetevo"-kénti forgalmazását. Ezek egy része nem is tudományos értekezés, mert van köztük levél, vagy rövid kivonat is. Továbbá szerepel köztük Mauro Alvarez brazil professzor számos kutatási publikációja is, aki nagyon felháborodva vette tudomásul, hogy az FDA teljesen félreértelmezte azokat. A jobb oldalon levo linkkel letöltheto egy válaszlevele, miszerint "mint egy tudós, aki több mint 15 éve kutatja a Stevia és számos más növény biztonságát ételként és ételadalékként, meggyozodve mondhatom, hogy a mi következtetésünk ezekben a különbözo tanulmányokban arra utal, hogy a Stevia biztonságos emberi fogyasztásra a felhasználni szándékozott mennyiségben, azaz mint édesítoszer".

  Majd a következo kijelentést tette: "A másik köntörfalazás amit a ... válaszlevelükben találtam az a beismerés hogy az FDA tudósok nem olvasták el ezeket a tanulmányokat. Ha meg nem olvasták ezeket a tanulmányokat, akkor miért közlik állandóan az amerikai néppel hogy a tanulmányok eredményei káros hatást mutatnak? De még ha el is olvasták ezeket a tanulmányokat, az egyetlen valószínu oka azt közölni hogy az eredmények káros hatásról számolnak be, ha az információt a szövegösszefüggése nélkül ragadják ki. Ebben az esetben arra gondolhatunk, hogy ezek az FDA tudósok alkalmatlanok és felelotlenek, vagy ha nem, akkor meg egy valamilyen összeesküvo csoportba kell hogy tartozzanak és fenntartanak egy rosszindulatú ágenda-rendszert e növény ellen azzal a szándékkal hogy távoltartsák az amerikai fogyasztóktól azáltal hogy biztonsági ügyeket keltenek, amik nem léteznek."- zárta be levelét dr. Alvarez.

Gyógyászati felhasználhatósága

  A szárított levelek, vagy kivonatai édesítoszerként használva terjednek. Úgy tunik, a fo steviol glycoside-ok különösebb lebontás nélkül emésztodnek és ezért kalória-értékük rendkívül kicsi. Cukorbeteg páciensek is fogyaszthatják. Sot néhány tanulmány szerint (dán, brazil) a 2-es típusú cukorbetegség ellen is ígéretes, enyhíti az inzulin-függést. Más tanulmányok vérnyomáscsökkento, hasnyálmirigy-segíto hatásairól számolnak be, valamint segíti a máj és lép muködését azáltal hogy szabályozza a vércukor-szintet a testben. Bizonyos ásványi anyagtartalma sem mellékes (A és C vitamin, cink, rutin, magnézium, vas stb). Borbetegségek ellen is használt (Paraguay). Iszonyatosan nagy mennyiségben beadva bizonyos toxikusságot mutatott foleg hörcsögöknél, de patkányoknál kevésbé, és kis mértékben terméketlenséget keltett hím patkányoknál. De az ilyen hatások kiváltásához igen nagy mennyiségu hatóanyag-kivonat kellett. A jelenleg ételekben, italokban engedélyezett aszpartámot ilyen mennyiségben beadva, vajon a kísérleti állatok életben maradnának-e egyáltalán? Néhány Ázsiai országban sztívia az engedélyezett cukorhelyettesíto édesítoszer az aszpartám helyett. Embereknél a mai napig egyetlen egy toxikus eset sem ismert.

Forrás: Internet