facebookfacebook
hírlevélhírlevél
oneTERMÉKEK
Vissza

A petrezselyem

 A herba ugyancsak tartalmaz illóolajat, csak valamivel kevesebbet (0,3%), valamint flavonoidokat és vitaminokat, ami főleg C-vitamin.

A petrezselyem gyökerét és herbáját is általában vizelethajtásra használják, mely segít megelőzni a kövek kialakulását a vesében, és azok távozását a húgyvezetékből. Hatása a növényben lévő illóolaj egyes összetevőinek és a flavonoidoknak köszönhető, mely a vese-parenchima ingerlésével fokozza a vizeletkiválasztást. Fájdalmas vizelés esetében, és ha zavaros a vizelet - ami a vizeletkiválasztó rendszer gyulladására utalhat -, igen hatásos lehet a petrezselyem, medveszőlőlevél és orvosi ziliz egyenlő arányú keverékéből készült tea, amit naponta többször fogyasszunk, és ülőfürdőt is készíthetünk belőle. Hólyaghurutnál, felfázásnál is nagyon hatásos ez az összeállítás. Ilyenkor jobb, ha kerüljük a savképző élelmiszerek fogyasztását (hús, cukor, kávé, alkohol, tojás, hal, tej, tejtermék, erős fűszerek), amik jól helyettesíthetők köles- és hajdinakásával és leveles zöldségekkel, főzelékekkel, gyümölcsökkel. Jól bevált a cékla, sárgarépa, vöröskáposzta nyers levének ivása, és egy-két gerezd fokhagyma, illetve a petrezselyem zöldjének fogyasztása.

Köszvény esetében is érvényes a fent említett szabály, mivel a lúgosító ételek elősegítik a húgysavkristályok feloldódását. Azonban ha valaki áldott állapotban van, kerülnie kell a sok, menstruációt megindító szert. Ilyenek az illóolajtartalmú, a fűszeres, erősen csípős gyógynövények, valamint az erős hashajtók, mivel ezek alhasi vérbőséget okoznak, és vetéléshez vezethetnek. Így nem javasolt a nagy mennyiségű fokhagyma, kurkuma, lestyán, gyömbérgyökér, petrezselyem, angyalgyökér és csombormenta fogyasztása. 

Tisztítókúráknál a petrezselyem az egyik fontos alkotórésze a nyers zöldséglékeveréknek, ami zellerből, sárgarépából, céklából és a már említett petrezselyemből áll.

Fogínyvérzés, ínysorvadás esetében is hasznos lehet a petrezselyemzöld rágcsálása, valamint segít a szájbűz megszüntetésében, és elveszi a fokhagyma illatát is. A pollenallergia leküzdésében és megelőzésében is segíthet, ha valaki bőségesen fogyasztja a petrezselymet más zölddel együtt, mint például metélőhagyma, újhagyma, fokhagyma, torma, kakukkfű, menta.

Izületi fájdalmak esetében, ha a petrezselyem gyökerét lereszeljük, forrásban lévő vízbe téve pár percig főzzük, és az így kapott főzetből dunsztkötést teszünk a fájó testrészre, az gyorsan enyhíti a fájdalmat és csökkenti a gyulladást.

Konyhánkban az egyik legízletesebb fűszernövényünk. Figyelem! Ha nagyobb adagban alkalmazzák, a magas illóolajtartalom miatt, mely enyhe központi idegrendszeri izgalmat válthat ki, később kábító hatás figyelhető meg. A gyomor- és béltraktust izgatja, túlzott fogyasztása alhasi vérbőséget okoz (abortuszveszély). Ez a hatás az illóolajból ered. Régebben használták a petrezselyem termését is, mint erős vizelethajtó, de magas illóolajtartalma miatt használata nem javasolt (mellékhatások).

A tea elkészítése: általában a gyökeret használják, melyet finomra aprítva (körülbelül két gramm) forrásban lévő vízzel le kell önteni (körülbelül másfél deciliter), majd tíz-tizenöt percig állni kell hagyni, azután szűrni. Napjában kétszer-háromszor fogyasszuk.forrás:napfenyes.hu