facebookfacebook
hírlevélhírlevél
oneTERMÉKEK
Vissza

A leghatékonyabb hangulatjavítók. 2 rész

Puffadtnak érzed magadat?

Az egészséges élelmiszerekben gazdag, kiegyensúlyozott táplálkozás az emésztőrendszer megfelelő működéséhez is elengedhetetlen - amely ugye jelentős befolyással van a hangulatra is. Ha például gyakran küzdesz puffadással, nem meglepő, ha nem csattansz ki a jókedvtől. Ha tehát rendszeresen nehézkesnek érzed magad, a hasad kemény és olyan, mintha mindig tele lenne, hívd segítségül a sötétzöld zöldségeket és a sötét levelű fűszernövényeket. A spenót, sóska, brokkoli és társaik májbarát növények, a máj pedig a zsírégetésben és a méregtelenítésben is nagyon fontos szerepet játszik.

A puffadásérzést meg is előzheted, ha étrended rostokban gazdag, sok folyadékot fogyasztasz és kerülöd a nehéz, zsíros ételeket. Ne felejtsd el, hogy a puffadás leküzdésével lelkileg is megkönnyebbülsz.

Teljesen kimerültél?

Van segítség, ha úgy érzed, hogy minden erőd elhagyott - például a B-12-vitamin. A B-12 legbőségesebb forrásai az állati eredetű ételek, azon belül a hús, a húskészítmények, a máj és a tojás. A tejben és a tejtermékekben is megtalálható ugyan a vitamin, de más a minősége, kevésbé hasznosítja jól az emberi szervezet. Ha vegetáriánus vagy, és egyáltalán nem fogyasztasz állati eredetű ételeket, elképzelhető, hogy nem kap elég B-12-vitamint a szervezeted. Hiába vagy fáradékony, nem biztatunk az elveid feladására, inkább algaevésre. A spirulina nevű algafajta ugyanis nagyon gazdag B-12-ben - és még nem is hizlal.

Triptofán:

triptofán (INNtryptophan) a húszféle alapvető fehérjealkotó aminosavegyike. Az mRNS-ben az UGG triplet (nukleotid-hármas) kódolja. A szervezetben szinte mindig az L-változat fordul elő, bár van egy-két peptid, ami kivétel.

Esszenciális aminosav, vagyis a szervezet nem tudja előállítani, ezért a táplálékkal kell bevinni. Fehérjében gazdag élelmiszerekben található meg, elsősorban a csokoládébanzabpehelyben, szárított datolyában,tejbenjoghurtbantúróban, vörös húsokbantojásbanhalakban,baromfihúsbanszezámmagbancsicseriborsóbannapraforgómagban,tökmagbanföldimogyoróban.

A növények és mikroorganizmusok antranilsavból vagy sikimisavból állítják elő; miközben köztes termékként 2-amino-mukonsav keletkezik. A szervezet többek között B3-vitamint (nikotinsavat) és szerotonint, a szerotoninból pedig melatonint) hoz létre belőle. Mivel a természetes alváshoz szükséges neurotranszmitterek előanyaga, újabban táplálékkiegészítőként is fogyasztják alvászavarok, depresszió, pánikbetegség ellen.
Megvásárolhatod itt: http://www.bodytap.hu/products/category/aminosavak/tryptophan_60_kapszula/
forrás:life.hu