facebookfacebook
hírlevélhírlevél
oneTERMÉKEK
Vissza

A halolaj

Milyen halakban található a legtöbb omega-3?


A hidegvízi, mélytengeri halakban - szardínia, makréla, hering - található a legtöbb omega-3. A tengeri halak algákon élnek, amelyek a számunkra fontos omega-3 zsírsavakat tartalmazzák. A természetes halolaj maximum 38% omega-3 zsírsavat tartalmazhat.

Az omega-3 zsírsavak felfedezése óta tudjuk, hogy a hal hajlékony, rugalmas marad a nagyon hideg vízben is, szöveteinek magas omega-3 zsírsav tartalma miatt. Omega-3 hiányában nem élnék túl az alacsony hőmérsékletet.

Ugyancsak fontos, hogy az omega-3 alapjául szolgáló halak vadhalászatból származzanak, mivel a halfarmokon nevelt egyedek más jellegű táplálékot kapnak, és ez az omega-3 szintjük rovására mehet.


 

Milyen veszélyekkel kell számolnunk az omega-3

tartalmú halolaj készítmények esetében?


Napjainkban tengereink és folyóink egyre szennyezettebbek mezőgazdasági és ipari vegyszerekkel, valamint nehézfémekkel és rákkeltő anyagokkal, amelyek a táplálkozási láncon át bejuthatnak a halak húsába is. Emiatt a halolaj készítmények is tartalmazhatnak egészségre káros, rákkeltő anyagokat!

Egy halolaj készítmény attól válik biztonságossá, ha megtisztítják az összes egészségre káros anyagtól (DDT, HCB, PCB, higany, ólom, kadmium, rákkeltő anyagok stb.), melyek a halak szervezetébe bejuthattak.

Ennek különösen nagy jelentősége van gyerekek és a várandós kismamák esetében.


A gyártási technológia és a hatékonyság kapcsolata


A halolaj esetében a hatékonyság legfontosabb tényezője az oxigénnel szembeni stabilitás, mivel az omega-3 EPA és DHA nagyon érzékeny az avasodásra, oxidációra. Ha az omega-3 zsírsavak oxidálódnak, akkor elveszítik pozitív hatásaik nagy részét, sőt lipid peroxidációt is okozhatnak.

Ezért fontos vizsgálni a nem megfelelő előállítás mellékhatásait a gyártási folyamatban.

A halolajat a halak húsából préseléssel érdemes kivonni, így minimálisra csökkenthető a fontos komponensek elveszítése, ezen felül az eredeti antioxidáns tartalmuk is megmarad.

Ha a gyártás folyamán szintetikus anyagokat, savakat vagy oldószert használnak, akkor fontos antioxidánsok veszhetnek el!

Kémiailag kezelt, koncentrált halolajak esetében a természetes halolajban megtalálható egyszeresen telítetlen F zsírsavak hiányoznak a készítményből. A mai napig 14 ilyen zsírsavat ismerünk. Az F zsírsavak, mint természetes antioxidánsok, fontos szerepet játszanak az olaj stabilitásában és hatékonyságában.

Az omega-3 EPA és DHA két alapvető tulajdonsággal rendelkezik:


A lipid peroxidációt a szervezetben képződő szabad gyökök indítják el.

A szabad gyökök károsító hatása sok betegség kialakulásában kimutatható:


Az omega-3 tartalmú természetes, stabil halolaj általában biztonságosnak mondható.
Az avasodásra és az instabilitásra való hajlam független attól, hogy a halolaj folyékony vagy kapszulában van.

A kapszula védelmet nyújt ugyan a levegő oxigénjével szemben, viszont fontosabb tudni, hogy mi történik a halolajjal azelőtt, mielőtt kapszulásítanák, illetve mi történik a szervezetben, amikor a kapszula felolvad. Amennyiben a termék instabil, az oxidáció (avasodás) túl gyorsan bekövetkezik, még mielőtt a halolaj működésbe lépne, így hiába várjuk a gyógyító hatást!

Néhány nagy gyártó nitrogén gázt adagol a folyékony olajhoz az avasodás lassítására. Ilyen esetben a stabilitás addig tart, amíg a hozzáadott nitrogéngáz elpárolog az olajból.

Amennyiben egy halolaj természetes és a gyártó szerint stabil, - ami azt jelenti, hogy szobahőmérsékleten 30 napig (felnyitva az üveget) nem avasodik - és ha nem tartalmaz környezeti szennyeződést sem, akkor a halolajat relative biztonságosnak mondhatjuk. forrás:omega3wellnes.hu